Kesäpäivät 2022 Kylpylähotelli Runnissa

Tämä vuosi on Huttusten sukuseura ry:n 25-vuotisjuhlavuosi. 

Sukuseuran perustava kokous järjestettiin 11. elokuuta 1996 Savonlinnan Olavinlinnassa ja sukuseura merkittiin yhdistysrekisteriin 6. kesäkuuta 1997. 

Huttusten sukuseura kokoontui kesätapaamiseen Runnin kylpylään 13.-14.8.2022. Lämmin jopa helteinen sää suosi kokoontumistamme. Osanottajia tapaamisessa oli noin 40. Kokoontumiset järjestettiin Juhlaravintola Marsalkassa. Todella upeat puitteet. Ravintolan yhteydessä oli Marskin salonki. Marski oli yksi Runnin kylpylän vakiovieraista ja sai oman nimikkohuoneensa.

Tervetuliaiskahvin jälkeen meille esiteltiin värikkäästi ja asiantuntemuksella Runnin historiaa. Aikaisemmin paikkakunnan nimenä oli Brunnby, joka johtui alueella olevasta rautalähteestä. Nopeasti savolaiset ’suomensivat’ nimeksi Runni, koska se sopi paremmin savolaiseen suuhun.

Kerrotaan, että paikalliset asukkaat kävivät nauttimassa Runnin lähteen vettä jo ainakin 1700-luvulla, kenties aikaisemminkin. Rautapitoisen veden huomattiin olevan hyväksi terveydelle, ja kansan suussa alkoi kulkea ihmeellisiä tarinoita sen parantavasta voimasta.

Kun tieto veden parantavasta voimasta levisi 1770-luvulla, alkoi lähteelle virrata myös varakkaampaa väkeä. Runnista muodostui säätyläisten, liikemiesten ja virkamiesten kesänviettopaikka. Rakennettiin mm. juomahuone.

Rautavesi nautittiin juomahuoneessa pillillä. Rahvas sai olkipillin ja hienosto lasipillin. Juodessa täytyi hytkyä lankun päällä, jotta juoma sekoittuisi vatsassa ruokaan oikealla tavalla. Juomahuonetta ei enää ole, vaan sen sijaan oli pieni rakennus, jonka sisällä oli lähde, johon vesi johdetaan varsinaisesta rautalähteestä. Näin mekin saimme nauttia rautavettä ja hytkyä. Me emme saaneet ollenkaan pilliä. Mutta tuli rautainen olo.

Runnissa Kiurujoen rannalle perustettiin 1900-luvun alussa kylpylä, joka on palvellut asiakkaita siitä alkaen, mikä tekee siitä Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen kylpylän. Runnin kylpylä oli viihtyisä ja hyvä paikka viettää Huttusten kesätapaamista. (Tarkempaa tietoaa Runnista ja ihmevedestä https://matkasto.net/runnin-kylpyla-spa-hotel-runni-ihmelahde/) 

Rautalähteen juomapiste, jossa saimme nauttia rautavettä.

Runnin historiakierroksen jälkeen kerrattiin Huttusten Sukuseuran historiaa Mannerheimin juhlaravintolassa. Aloitus tosin kesti tovin, koska mitkään audiovisuaaliset laitteet eivät suostuneet toimimaan.  Mutta sehän on tosin melko normaalia. Kari pelasti soitollaan tilanteen. Saatiin aikaa tekniikan toimivuuden tarkistamiseen. Ei tekniikka toiminut senkään jälkeen, mutta kuitenkin aloitimme historiikin esittelyn.                                                        

Kerrottiin lyhyesti sukuseuran historiaa alkaen perustamiskokouksesta. Todettiin, että meillä on vielä perustamiskokouksen aikaisia jäseniä, jotka ovat edelleen aktiivisesti mukana ja kehittävät sukututkimusta sekä sukuseuran toimintaa. 

Korostettiin sitä, että sukuseura kaipaisi nuorennusleikkausta. Ja kesätapaamiseen osallistuikin jo uutta nuorisoa. Tietysti, kun puhutaan nuorisosta, täytyy ensiksikin todeta sukuseuran korkea keski-ikä. Nuorisoa on kaikki alle 50-vuotiaat. Perustamiskokouksessa otettu kuva näytti siltä, että silloin keski-ikä oli alle 50 vuotta. Eli Huttusten sukuseura on nuorison perustama.

Todettiin, että vuosi 2021 oli melko hyvä. Jäsenmääräkin oli kasvanut yli 150:een

Noin kaksi tuntia keskusteltiin kaikenlaisista Huttusten sukuseuran ja Huttusten sukujen asioista. 

Sitten olikin vuorossa päivällinen. Sen jälkeen naiset menivät savusaunaan. Sovittiin, että naiset ovat siellä 18.30-20.00 ja miehet sen jälkeen 23.00 saakka. Melko tasapuolista, koska miehiä oli enemmän. Toisaalta suuri joukko naisia oli valomerkkiin saakka. Ei saunassa, vaan niissä yleisissä oleskelutiloissa.  Pelattiin jotain outoa peliä. Peliä jatkettiin vielä hotellin puolella. Oli miesjoukkue ja naisjoukkue. Peli oli tosiaan niin outo, että naiset voittivat sen.

Kari viihdytti meitä musisoimalla sekä Huttusten historian esittelyn aikana ja tietysti myös saunaillassa. Hyvä musiikki saa mielen rauhoittumaan.

Kesätapaamisen toisena päivänä Ari Kolehmainen esitteli Huttusten tutkimusraportin ja sen vaiheen. Esittely toteutettiin etänä Zoom-neuvotteluna. Saimme omin konstein tekniikan pelaamaan niin, että kaikilla oli mahdollisuus osallistua tilaisuutteen. 

Valmiin raportin saamme varmastikin ensi vuoden puolella. Tietysti me malttamattomana odotimme, että saisimme sen jo kokouksen aikana tai pian sen jälkeen. Mutta hyvää kannattaa odottaa. Tutkijan on kovin vaikeaa luovuttaa raporttia julkaistavaksi, jos hän näkee siinä vielä merkittäviä tutkimusaukkoja. Mitä enemmän tutkitaan sitä enemmän on tutkittavaa jäljellä. Uusi tieto voi tuoda tarpeen lisätiedon hankkimiselle, jotta ei jäisi pahoja aukkoja. Kokouksessa esitetyistä sukupuista saattoi havaita, että tutkimus on edennyt kuitenkin hyvin, mutta aukkoja vielä on.

Huttusten sukuhaarat alueellisesti.
Meidän on tuettava tutkijaa mahdollistamalla tarvittavien tietojen saaminen loppuraporttiin. Ja asialla on kiire.

Tutkimusta toki jatketaan loppuraportin jälkeenkin. Sen laajuus riippuu siitä, mihin tällä meneillään olevalla tutkimuksessla päästään ja tietysti sukuseuran jäsenten tahtotilalla eri sukuhaarojen jatkotutkimukseen.

Päivien viimeinen tilaisuus oli vuosikokous. Kokouksessa oli läsnä 26 jäsentä. Kokous hyväksyi vuoden 2021 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja  tilintarkastuskerto-muksen sekä vahvisti tilinpäätöksen ja myönti vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Myös toimintakertomus vuodelle 2023 hyväksyttiin yksimielisesti.

Huttusten sukuseuran puheenjohtajaisi seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi valittiin Raimo Huttunen ja hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt/varajäsen suluissa):

·         Sari Wessman/Asmo Huttunen

·         Kari Hokkanen/Heli Pekkala

·         Martti O. Huttunen/Matti Huttunen

·         Janne Huttunen/Maire Huttunen

·         Saara Huuskonen/Kalervo Huttunen

·         Riitta Heikkurinen/Kirsti Sinkkonen

·         Risto Huttunen/Juha T. Huttunen

·         Esko Huttunen/Juha Nissinen

Uusi hallitus jää pohtimaan ensi vuoden kesäpäivien järjestämisen ajankohtaa ja paikkaa.


Kiitos kaikille kesäpäiviin osallistujille. Meillä oli hauskaa yhdessä.


Kuvasatoa kesäpäiviltä